Gülgiller familyasına ait olan çilek; çok yıllık, otsu ve sürekli yeşil olan bir bitkidir. Üç parçalı yaprak yapısına sahip olup, çiçekleri dallanmış formda ve salkım şeklindedir.
İspanya, Türkiye, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra, kuzey Avrupa ülkeleri ve ekvatoral iklim tiplerinin görüldüğü ülkelerde de, farklı çilek çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Türkiye’de; Antalya, Mersin, Konya, Bursa ve Aydın, çilek yetiştiriciliğinde önde gelen illerdendir.
FAYDALARI
- Sadece bir porsiyon çilek, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 150’sini karşılıyor. Bu, vücudun soğuk algınlığı ve grip, enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmak için esastır.
- Çilek, sodyumun vücuttaki etkilerini önleyen ve kan basıncını azaltan mükemmel bir potasyum kaynağıdır.
- Cildi ölü hücrelerden ve yağlardan temizler.
- Çileğin faydaları arasında lif bakımından zengin olması sebebiyle kabızlık sorunlarında şifa niyetine kullanılır.
- Hastalıklara karşı vücudun savunmasını arttırarak, kansere karşı koruma sağlar.
- Şişkinlikleri en aza indirgeyerek kilo alımını engeller
- Çağın hastalığı strese karşı tüketilmekte ayrıca kalp ve damar hastalıklarında faydalanarak kalp krizi riskini en aza indirgemesine yardımcı olmaktadır.
- Çileğin faydaları arasında; Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen antioksidanların çilekte bol miktarda bulunmasıdır.
NASIL SAKLANMALI?
-Buzdolabına yerleştirmeden önce çilekleri yıkamayın.
-Bir kabın içine bir parça havlu kağıt yerleştirin. Çilekleri üst üste gelmeyecek şekilde koyun. Aynı işlemi tekrar ederek devam edin.
-Kabın üzerini Streç Filmle kaplayın.
-Çilekleri buzdolabına yerleştirin.
MEVSİMİ
Mayıs, Haziran